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TOPIC BACKGROUND 

Pool plans often show raised deck areas and based on the expected pool floor slopes handholds need to be in place 

at final inspection.  Regardless of plan, if construction results in the following conditions, handhold(s) would be 

required. 

WHAT THE CODE SAYS 
WHAT ANSI 5 SECTION 17 SAYS: 

 Handholds required where water depth 
exceeds 4 ft.   

 Handholds must be accessible within 4 
ft and not to exceed 8 ft. 

 Handholds may be deck, coping or 
ledges no more than 12" above water 
line. 

 Handholds may be rocks or 
masonry/tooled joints within 12" of 
water line. 

 Handholds may be rope or rail places 
within 12" of water line. 

 Ladders, stairs or underwater 
seats/benches may be used. 

 Handholds not limited to items listed as 
long as the finish design affords a 
handhold within 12" of water line. 

REQUIRED AT PLAN REVIEW 

Your plan needs to show raised areas and how much it’s raised, such as +6” from rest of pool deck.  The raised 

deck area should have length dimensions.  The type of handhold needs to be called out on the plan. 
REASONABLE INTERPRETATIONS INCLUDE: 

 Rock or stone finishes that allow for a full finger knuckle to grasp could be a handhold. 

 During plan review or design, estimate the beginning of the 4 ft depth based on the planned 
water depths, and if there is more than 6" raised deck for more than 8 ft towards the deeper 
areas, one or more handholds are required. 

REQUIRED DURING INSPECTION 

Handholds shall be in place when shown on plan or required based on actual construction depths.  

 Regardless of what is on the plan, handhold(s) may be required based on as-built conditions. 
 

 


